torsdag 25 februari 2010

Pratat med mannen som besegrade Dawkins

Igår hade jag den stora glädjen att få en telefonintervju med professor John Lennox, en av världens idag främsta apologeter. Det som han ser som sitt viktigaste uppdrag just nu är att visa hur ateismens ståndpunkt att vetenskapen förutsätter ateism är falsk, och att vetenskapen tvärtom ger spår som pekar mot en biblisk världsbild. Han har mött bl a Richard Dawkins i två debatter, där en tämligen enad kår av bedömare menar att Lennox besegrade sin berömde och högljudde opponent.

Det var ett väldigt trevligt samtal, Lennox var avslappnad och intressant att prata med, inte på något sätt så styv i korken som den skulle kunna vara som lyckats nå stora yttre framgångar. Vi kom ganska snabbt fram till en gemensam syn på debatten som sådan. Han menade att han skulle kunna ägna massor av tid åt att debattera och kanske även vinna debatter. Men precis som jag menade han att det inte kan vara vårt enda fokus att till varje pris vinna en debatt. Därför är det avgörande hur vi bemöter motdebattörer eller åhörare, inte främst som motståndare utan som medmänniskor som vi försöker nå med det både glada och sanna budskapet om Jesus.

Resultatet av intervjun kommer i Dagen om någon vecka. John Lennox kommer också i slutet av nästa månad till Sverige och är huvudtalare på Apologias konferens Tro och Vetenskap. Jag medverkar inte själv vid årets konferens, och tror att jag behöver vara hemma med familjen. Det kommer hursomhelst med säkerhet att bli väldigt intressanta dagar!

1 kommentar:

  1. Det blir intressant att läsa, alla som kan ta en match med Dawkins besserwisser-stil är ju hjältar! Apologias konferens verkar också intressant, tyvärr är deras sajt riktigt rörig där det är svårt att hitta ett riktigt konferensprogram, tycker jag. Men det är väl knappast på ditt bord... / Henrik

    SvaraRadera