lördag 15 september 2012

Skylla och Karybdis i Syrien

Idag när vi skulle åka hem från centrala Jönköping kom plötsligt en lång procession bilar med syriska flaggor rullande, tutande och uppenbarligen genomförande något slags manifestation. När sverigebeflaggade bilar gör på liknande sätt har det normalt varit någon större idrottslig seger. Men så kunde väl knappast vara fallet med Syrien? Jag såg också att flera bilar hade kors hängande i innerbackspegeln. Någon bil hade också en stor bild på landets diktator Bashar al-Assad.

Jag började ana sambandet, och vi (de två minsta barnen var hos mormor) fick ett plötsligt infall att hänga på processionen för att se vart den tog vägen och kanske kunna träffa några inblandade och höra vad de ville säga. Det blev ett rätt långt varv på Jönköpings gator innan processionen stannade och vi hoppade ut för att se om vi kunde få kontakt med någon av de bilburna demonstranterna.

Och mycket riktigt, vi stötte snabbt på ett antal ivrigt tobaksbolmande och synnerligen engagerade syrisk-ortodoxa kristna som intog den i Sverige tämligen ovanliga uppfattningen att diktatorn al-Assad absolut måste få sitta kvar. Orsaken: De tyckte absolut inte att Bashar al-Assad var den främste härskare som tänkas kan. Men de var synnerligen oroade över att de krafter som bekämpar honom i ett inbördeskrig som tycks sakna lösning är ännu värre. Kristna förföljs och hotas till liv och hem av militanta islamister som står redo att fylla maktvakuumet efter en fallen despot med sharialagar och trycka den lilla religionsfrihet som ännu finns i Syrien helt och hållet under jord.

Utan att köpa hela deras resonemang ville vi ändå visa de syriska demonstranterna ett stöd i sin kamp för sin rätt att finnas och utöva sin tro här, där och överallt. Den mänskliga rättigheten får aldrig gömmas undan i en naiv förhoppning att om bara diktatorn faller kommer lyckans land. Det gjorde det inte i Irak, inte i Egypten. Oskyldiga kristna bör inte säljas ut heller i Syrien. Kampen för demokrati och religionsfrihet är alltför angelägen för att förrådas av fromma förhoppningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar