fredag 23 april 2010

Bra förtydligande om människovärdet av Seidal

Idag jobbar jag med full fart på en miljöpublikation som jag är redaktör för. Ecce Homo sägs ska komma från trycket i början av nästa vecka, återkommer om detta då. Det är lite kul det där, när någon hyggligt aktiv författare eller skribent publicerar ett alster har det normalt gått ett tag sen man jobbade intensivt med det, och därför är man ofta mentalt inkopplad på ett helt nytt projekt... Men jag lovar att vara på tårna även i människovärdesfrågan.

Tomas Seidal har ett bra klarläggande på debattplats i Dagen idag, efter ett dimmigt inlägg i frågan härförleden som satte fingret på det faktum att själva processen när ett ägg befruktas och celldelningen inleds är ett komplicerat förlopp. Detta kom även upp i diskussionen kring mitt gästinlägg på Humanistbloggen. Detta faktum har dock ingen viktig betydelse för den etiska diskussionen om hur vi ska betrakta ett liv på embryo- eller fosterstadiet. Seidal skriver:

"Människolivet blir inte ett dugg mindre skyddsvärt för att befruktningen inte sker på ett ögonblick, utan är en process på flera timmar. Tror Bergström på allvar att alla vi som är kritiska till den svenska abortlagen, och all annan lagstiftning som mer eller mindre bortser från det ofödda barnets värde, grundar vår uppfattning på hur långt ett ögonblick är?"

Så självklart att det egentligen inte skulle behöva sägas. Men det behöver det tydligen ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar