fredag 9 april 2010

Det enda raka av Hägglund

Göran Hägglund satte i dagens interpellationsdebatt i riksdagen ner foten och sade tydligt nej till kraven på utredning om dödshjälp. Och det är självfallet det enda raka för en socialminister som vill ledas av en kristen människosyn. Han har också tidigare uttryckt sig med all önskvärd tydlighet. Jag citerar honom i min kommande skrift Ecce Homo - Se människan, som planeras gå i tryck inom en vecka (förhandsboka den här eller här), när han påpekar det allvarliga i att hamna i det sluttande planets princip:
"När man väl lyft på locket, är det snart inte bara i vissa extrema fall som dödshjälp förespråkas. Snart kommer också krav på att vem som helst, när som helst, av vilket skäl som helst ska få det offentligas hjälp att ta sitt eget liv."

Och det är inga fria fantasier han hänvisar till, sådana tongångar har sänt sitt eko genom historien tidigare, och de hörs även idag. Både i Holland och Sverige. Dessa dammluckor behöver fortsätta hållas resolut tillbommade. Klartänkt agerat, Hägglund!

2 kommentarer:

  1. Jag är inte helt övertygad om att det existerar ett sluttande plan i det här fallet. Det vore intressant med en utredning som kunde ta reda på om det går att implementera någon form av aktiv dödshjälp utan den konsekvens som du nämner.

    Det kommer alltid att finnas folk som vill gå längre, men det i sig kan ju inte vara ett argument för existensen av ett sluttande plan.

    SvaraRadera
  2. Hollands gamla statliga utredning visar att det väldigt snabbt utvecklades ett sluttande plan sedan de infört dödshjälp, på flera plan. Många äldre lever därför i en påtaglig rädsla för vad som kommer hända dem som sjuka i livets slutskede. Kolla upp det, mer info finns gissningsvis på jatilllivet.se.
    /Fredrik

    SvaraRadera