tisdag 27 april 2010

Läs- och sevärt med Mats Selander

Jag har med stor fröjd tagit del av en debatt om moralen i en ateistisk respektive teistisk värld, finns att beskåda här. Det är CredoAkademins Mats Selander vs Humanisternas Jerker Karlsson som diskuterar moralens grund och innebörd utifrån sina respektive världsbilder.

Mats har fått klä skott en del i media för sin ljudliga argumentation, framförallt i abortfrågan, och vissa avfärdar honom därför på förhand. Det är generellt en mindre bra attityd, det finns stor anledning lyssna till honom i denna debatt. Den visar tydligt på den avgrundsdjupa skillnaden i hur vår moralsyn styrs av vår grundläggande världsbild. Extra tydligt blir detta när Jerker Karlsson inte lyckas trassla sig ur ställningstagandet att Förintelsen endast tycks vara fel för att påståendet om den judiska världskonspirationen var felaktigt. Utan en objektiv moralisk grund kunde kan inte förklara hur Förintelsen annars skulle ha varit moraliskt fel. Hårresande.

Jag vill också varmt rekommendera Selanders artikel i senaste Theofilos, som kom i lådan för två veckor sedan. Den är något av det allra bästa jag läst i den ständigt återkommande frågan om vem som har den största bevisbördan, ateisten eller den gudstroende. Selander visar här på ett lättfattligt och sunt sätt det orlimliga i ateistens ståndpunkt att den som vill hävda att något finns har hela bevisbördan. Hans slutsats blir istället att bevisbördan bör förbli jämnt fördelad. Köp tidskriften, den är väl värd det.

1 kommentar:

  1. Jag har läst Selanders svar på de FAQ (Frequently Asked Questions) som finns på Credo Akademins hemsida. Pregnanta och klara svar på svåra frågor.

    SvaraRadera