onsdag 7 april 2010

Oberoende vittnen bekräftar evangelierna

Vi hade en intressant kväll om Jesus och uppståndelsen i Vaggeryd tidigare i afton. En av punkterna jag poängterade är hur trovärdigheten i en källa ökar om den bekräftas av andra oberoende källor, och evangeliernas skildringar av uppståndelsen är ett bra exempel på ett sådant fall. Fyra olika, men varandra bekräftande redogörelser av vad som skedde den första påskdagen.

Jag insåg också vikten av att vara väl påläst: en åhörare undrade under frågestunden om det finns några utomstående bekräftelser av de omvälvande händelserna kring Jesu död, med mörker och jordbävningar. Just den punkten hade jag läst på bara härom dagen, när min fru funderade kring samma sak. Och då finns faktiskt samtida historieskrivare som Thallus och andra som refererar till detta, och som tycks utgöra oberoende bekräftelser på evangeliernas uppgifter. Därför kunde jag också ge ett förhoppningsvis trovärdigt svar på frågan. Det är spännande med historia!

3 kommentarer:

 1. På tal om oberoende källor. Vet du om det finns några judiska källor som kommenterar nt:s uppgift om att föråten till det allra heligaste rämnade mitt itu?

  /dadden

  SvaraRadera
 2. Bra fråga! Vet inte svaret, men håller en krona på att judiska källor åtminstone inte bekräftar rämandet. En sådan uppgift skulle ju i så fall styrka anspråken på att Jesus faktiskt var Messias som öppnat vägen mellan Gud och människa. Någon annan som vet på råd här?

  SvaraRadera
 3. Vad gäller utomstående vittnesbörd om solförmörkelsen finns det ett sådant, Lee Strobel hänvisar till det (minns dock inte om det var i Fallet Jesus eller Vilken Jesus ska jag tro på). Vad gäller förlåten vet jag inte.

  SvaraRadera