torsdag 16 februari 2012

Förbjud allt!

Jag är med familjen på en liten Stockholmssemester, idag på Vasamuseet. Ser bara helt kort att muntergökarna på Humanistbloggen ondgör sig över att kristna ungdomar velat sprida lite extra glädje på Alla försäljares... f'låt - Alla hjärtans dag med hjärtan, godis och inslagna biblar till den som ville öppna och ta del av den gåva som är större än allt godis och alla pappershjärtan i världen. Den som vill ta emot får göra det, den som inte vill slipper.

Detta borde förstås förbjudas, om religionsmotståndarna får som de önskar. En kommentator menar att detta strider mot religionsfriheten. För, som han skriver: "När biblar läggs ut i skolan tvingas de elever som tar avstånd från kristendomen att ge denna åsikt till känna genom att tacka nej till biblarna" Usch, verkligen en gräslig situation.Precis som om X-partiet är i skolan och elever som sympatiserar med ett annat parti måste ge sig till känna genom att undvika att ta någon karamell eller broschyr. Eller om företrädare från X-programmet besöker skolan och informerar. Elever tvingas då bekänna färg genom att inte ta deras infomaterial.

Nej, det rimligaste är självfallet att vi förbjuda all typ av information, all typ av utdelande av material, ja, varför inte varje form av uttryckande av ståndpunkter vad gäller religion, politik, fotbollslag eller favoritfrukostflingor. Någon kan ju tycka annorlunda och någon skulle då eventuellt kunna misstänka att denne känner en press att uttrycka sin åsikt. Nej, bättre då att staten skickar ut ett officiellt paket med åsikter för alla att omfatta. Då behöver ingen någonsin känna sig pressad att uttrycka någon ståndpunkt alls. Det blir enklast så. Då kan alla känna sig trygga i vad alla tycker, och vi slipper ägna onödig energi åt petitesser som mobbning, svaga studieresultat, depressivitet och andra småsaker som stjäl energi i skolan.

Någon mer som kanske tycker att religionsavskyn hos vissa tar sig aningen totalitära proportioner ibland?

11 kommentarer:

 1. Bra rutet, Pär! När t.o.m. Frisinnad Tidskrift propagerar mot frivillig morgonbön och bordsbön t.o.m. i profilerat kristna skolor med argumentet att icke kristna då kan känna en press att delta fast man inte vill, så måste vi ju i så fall argumentera för en gemensam tyst minut (med valfria tankar och böner) före varje skolmåltid. Så att inga kristna upplever något grupptryck och en press att INTE be (vilket ju nästan alla kristna i kommunala skolor, och vilka arbetsplatser som helst, upplevt och upplever)!

  SvaraRadera
 2. Fast inlägget på bloggen rapporterar ju bara, man säger ju varken att man skall förbjuda eller ej, och vad gäller kommentatorerna är de rätt oense om hur man skall hantera detta. Kommentarsspåret därefter kapades ganska snabbt av en debatt om genuspedagogik (internet är fascinerande på det sättet). Inläggets titel är "Osmakligt budskap? Värva med godis istället för predikningar" vilket är en ganska elak och sarkastisk glirning, men knappast ett krav på förbud.

  Om du frågar mig är det egentligen oproblematiskt att politiska/religiösa grupper får göra aktioner på och ha informatrionsspridning på gymnasier så länge de inte tydligt går emot vissa minimikrav på demokrati och dylikt. Ett litet problem som faktiskt kan vara värt att debattera i detta sammanhang är att skolan verkar ha sponsrat dem med pengar, vilket gör att skolan ger det helt felaktiga intrycket att man står bakom en viss ideologi eller religion. När det kommer till denna fråga tror jag inte på din idé att förbjuda allt. Det bästa är att tillämpa en form av gyllene regel: Om man bytte ut "kristna" och "biblar" i historien ovanför, hade man fortfarande tyckt att det var OK? Om det varit RKU som delade ut kommunistiska manifest, hade det varit ok? Muslimer som delade ut små koraner? Ayn Randsällskapet som delade ut "Och världen skälvde"? Om vi kan säga ja (vilket jag tycker), då skall det naturligtvis inte vara förbjudet med bibelutdelning heller. Fast om sagt, varför kände skolan att man behövde sponsra dem?

  SvaraRadera
 3. Jag håller helt med Erik. Man kan ju undra vad som hänt om Koraner delats ut på Livets Ords skola i Uppsala? Jag tycker verkligen att det ska kunna ske men eleverna behöver få lära sig mer kritiskt tänkande så att de kan värja sig mot all kufiska budskap som människor av egennytta vill trycka på dem. Vare sig det är rosförsäljare på alla hjärtans dag eller biblar och koraner i skolmiljön. Det är ju en central uppgift för skolan att lära barnen att sålla i informationsflödet, inte att skydda dem från det, i alla fall inte i de högre årskurserna.

  SvaraRadera
 4. Jag har alltså inget alls emot att biblarna delades ut men sponsringen från skolan är fel. Skolan har inte till uppgift att sprida religiösa budskap eller att finansiellt stötta sådant.

  SvaraRadera
 5. Per Ewert, jag håller med Patrik N och Erik M. Jag hoppas alla möjliga intresseorganisationer nu gör liknande aktiviteter på Karlfeldtsgymnasiet och att det får ett liknande stöd av skolan.

  Som vanligt är det ingen som vill förbjuda religion, utan bara du som när väldigt långa och ömma tår ;-)

  SvaraRadera
 6. Jag har till och med uttryckligen uttryckt att en anmälan var en dålig idé (kommentar tvtå). Vi ta inte ansvar för våra kommentatorers åsikter (om de inte bryter mot bloggens hövlighetsregler). Enligt din logik kan jag utropa dig till ateist - du har ju många sådana kommentarer...

  SvaraRadera
 7. Inte jag.

  ... "" ...

  "Uttryckligen" är inte det bäst beskrivande ordet där. :-)

  SvaraRadera
 8. Per Ewert, nu är du ju intolerant. :-)
  Det är ju såna här små munterheter som är själva essensen i livsåskådningsutövandet som Humanisterna vill ha religionspengar för från Attefall.

  SvaraRadera
 9. Det finns ett land på denna jord där den Högsta Domstolen har förbjudit kristna grupper att släppas in på skolor för att "missionera" i den meningen att man t.ex delar ut biblar. Det prejudicerande rättsfallet är från 60-talet och avsåg (är jag ganska säker på) den kristna gruppen Gideoniterna. (Vilka t.ex delade ut Nya Testamentet på min skola I Hälsingland någon gång på 70-talet - jag har kvar den ännu !)

  Är det månne Kuba, Nordkorea eller Vietnam som avses???


  Rätt svar: Det kända RELIGIONSHATAR-landet U.S.A.
  (OBS - Ironi...)

  Här en lite folkbildande kort-kurs om vad som gäller på skolans område när grundlagen förbjuder att det offentliga håller på med "endorsement of religion":

  http://www.adl.org/religion_ps_2004/prayer.asp

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här ett ännu bättre sammanfattande dokument om religionsutövning i skolan, från ACLU (American Civil Liberties Union):

   http://www.aclu-tn.org/pdfs/briefer_religion_in_public_schools.pdf

   (tydligen var min årtalsbestämning beträffande Gideoniterna fel, fallet avgjordes först 1993, men det kan vara frågan om ett förtydligande av tidigare domslut också...)

   Radera
 10. Håller med Erik och Patrik. Skolan borde inte ha sponsrat bibelutdelningen (detta kände jag inte till).

  SvaraRadera