torsdag 2 februari 2012

Schaeffer bringar ljus över gårdag, idag och säkert även morgondag

Om jag är rätt underrättad publicerar Världen Idag imorgon min artikel om den hundraårsjubilerande Francis Schaeffer, en av de absolut viktigaste inspirationskällorna till många engagerade kristna, och även till mitt eget skrivande och undervisning.

Som avslutning på Kungsgymnasiets temavecka om civilkurage kommer vi imorgon även att anordna en storföreläsning med en kvinna som överlevt två(!) förintelseläger under Andra världskriget. Jag gissar att jag kommer att skriva några rader om hennes besök imorgon, och vill inte blanda ämnen alltför vårdslöst. Därför kommer här redan idag några rader från artikelns slutkläm (reservation för ev förändring av ansvarig redaktör):

"Såhär i efterhand kan vi se att Francis Schaeffer också hade en förmåga att förutse den kommande utvecklingen i en gudsfrånvänd värld. Han menade att i framtiden skulle västerlänningen söka två allting annat överskuggande värden: personlig trygghet och ekonomiskt välstånd. Beskrivningen är alltför träffande i 2010-talets ekonomiskt välmående men rotlösa västvärld. Alla som vill förstå den världen gör väl i att återvända till Francis Schaeffer och hans
undervisning."

1 kommentar:

  1. En härlig och fyllig artikel på svenska om Francis Schaeffer finns på Svenska Lutherska Evangeliföreningen i Finland, den är till och med riktigt charmig, då det inte alltid är så lätt att stava till just - Schaeffer, både Scaeffer och Schaffer förekommer inledningsvis i artikeln.....
    Lite bortglömd i Sverige, kanske för att han aldrig strävade efter en doktorhatt, utan att han förblev, som han sa - en evangelist.

    Bloggläsare R.Ö.

    http://www.slef.fi/sandebudet/tb/47/en-apologet-i-modern-tid-francis-schaeffer

    SvaraRadera