söndag 21 mars 2010

Abortfrågan sprängstoff i Obamas sjukvårdsreform

Det är väl lämpligt - och ofta dessutom ofrånkomligt - att det blir en del blogginlägg kring människovärdet i teori och praktik nu omkring utgivandet av min nya skrift på temat (se nedan).

Jag ser att de båda USA:s politiska partier vässar sina knivar och sina argument inför omröstningen om Obamas sjukvårdsreform i represenanthuset inatt. Och den slutliga knäckfrågan tycks, precis som tidigare i diskussionen gälla abortfrågan. Kritikerna vill vara helt helt säkra på att inga skattepengar kommer att användas till aborter. I så fall går reformen igenom, i annat fall kan den fortsätta att förhalas eller stoppas. Ett sådant löfte har iochför sig utfärdats, eftersom det råder politisk konsensus i USA om att sådant aldrig ska kunna ske med offentliga medel, men de de mer försiktiga av kongressens generaler vill ha ännu tydligare skrivningar för att säkerställa att något sådant aldrig kommer att ske.

Oavsett hur frågan nu slutar kan vi iallafall konstatera att det politiska samtalsklimatet är radikalt annorlunda på andra sidan Atlanten än här hos oss. I vårt land är det inte bara så att skattepengar bekostar aborter. Detta system betraktas dessutom som så självklart att knappast någon kan uttrycka offentlig kritik mot detta utan brännmärkning. Och inte nog med det - samtliga partier i Sveriges riksdag har desutom ställt sig bakom beslutet att kvinnor från andra länder ska ges rätt att åka till Sverige och låta abortera sina ofödda barn.

Det är onekligen skillnad mellan länder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar