tisdag 16 mars 2010

Tävling - vad ska min nya skrift heta?

Jag sitter här och arbetar med slutredigeringen av min kommande skrift om människovärdet. Jag har fått flera kloka kommentarer från olika håll, och inväntar nu på förmiddagen de sista från en läkare med specialistkompetens på området innan vi spikar texten inför formgivning, då man brukar behöva justera ytterligare.

Innehållet blir som följer: Först kommer en bakgrund om olika världsbilders människosyn och hur den har försvarats och - alltför ofta - raserats under historien. Därpå gör jag i tur och ordning en genomgång av följande områden: stamcellsforskning och kloning, fosterdiagnostik, aborter, samt dödshjälp. På dessa områden vill jag avslöja den djupt omänskliga inställning som den naturalistiska människosynen leder till, samt peka på centrala punkter som i stort sett alltid marginaliseras i den offentliga debatten. Istället vill jag föra en sund argumentation om varför en traditionellt kristen inställning är den enda filosofiskt hållbara, men även den enda som är möjlig att leva med om vi vill bygga ett långsiktigt civiliserat rättssamhälle som leds av en livets kultur, inte dödens.

Men titeln då? Här har jag inget riktigt slagkraftigt förslag. Har funderat på "Människa, vad är du värd?", "Vad är då en människa?", men är inte helt nöjd. Därför skulle jag vilja ta hjälp av er bloggläsare, nu när jag presenterat upplägget härovan. Den som kan komma på en riktigt bra titel som vi sedan väljer vinner det första signerade exemplaret; skickas så fort den kommit från trycket.

Jag är idel öra - vad säger ni?

9 kommentarer:

 1. Jag tycker dina förslag är bra. Har inget bättre på lut just nu. Men upplägget verkar utan tvekan angeläget. Hoppas boken kan nå långt i debatten.
  / Benny

  SvaraRadera
 2. Vad sägs om "Ecce homo - Se människan"?

  SvaraRadera
 3. Varför inte Poluhas förslag, det sticker ut och kanske Du då även bidrar till att "vi" återtar detta uttryck som kommit i vanrykte och återställer det i dess rätta miljö, ett sant trovärdig bibelgrundat tänkande och tradition.
  Jag ser en stilren bok med stort typsnitt
  "Ecce Homo - se människan" och en mindre underrubrik "en bok om.....".
  Naturligtvis också en fyllig baksides text om vad det är för vettig bok som har en sådan "lustig" titel...!

  Lycka till

  Rolf Ö.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det var en kul idé att "sno" titeln till din förra bok från en känd sång av en icke-kristen person. Gör det gärna igen - ta t.ex. "Människovärdet vi fordrar tillbaka!" ur Henrik Menanders International. (Den är förstås redan använd, men ändå...).

  SvaraRadera
 5. Håller med Andreas - kanske "Jungleland" (Springsteen) eller "I'll go crazy if I don't go crazy tonight" (U2)?

  / Henrik

  SvaraRadera
 6. Tack så länge, kom gärna med ytterligare förslag; deadline går imorgon torsdag. Och hrrmmm... Du blir inte putt om jag sätter rätt höga odds på dig som segrare, Henke?

  SvaraRadera
 7. Får jag föreslå att du hittar på en egen titel istället för att ta någon annans den här gången?

  Mitt förslag: Värdelös - människovärdet i Guds ögon

  (För inte glömmer du väl att helvetet är en del av det kristna idéarvet?)

  SvaraRadera
 8. Well... Patrik, nu vill jag inte vara lika bitsk som du i tonen här, men en sådan titel måste väl ändå i objektivitetens namn hellre stå som titel på en publikation från din sida om skranket: "Värdelös - människovärdet i Dawkins ögon"

  Men människan ÄR ju en värdefull varelse, det inser både du och jag intuitivt. Så det hoppas jag att både gudstroende och sekulärhumanister kan kämpa för!

  Sen tycker jag det är positivt om vi är flera som kan hjälpa varandra med goda råd, tycker inte du det?

  SvaraRadera
 9. Helvetet är ett bevis på yttersta respekt för människans livsval. Förutsatt att Gud inte, som vissa s.k. helvetespredikanter låtit påskina, avsiktligt och sadistiskt pinar folk där utan bara låter dem ta konsekvenserna av sina livsval - "det finns grader i helvetet" är ju en folklig teologi som har direkt stöd i explicita jesusord).

  SvaraRadera