måndag 26 mars 2012

Artikel om den fantastiske Wilberforce publicerad idag

Tänkte inte på det när jag skrev gårdagens inlägg om den brittiske juristen som lade sin framgångsrika och ekonomisk lukrativa karriär i malpåse för att satsa sitt liv på dem som ingen annan ville hjälpa. Men idag publicerar Världen Idag en artikel jag skrivit om den otroligt beundransvärde William Wilberforce, som - inte helt på egen hand, men nära nog - lyckades avskaffa första slavhandeln och därefter också själva slaveriet i det brittiska imperiet. Också han valde bort ytlig karriärism för att göra allt han förmådde för att upprätta de människor som av andra förklarats sakna människovärde och rättigheter. Tänk, det är nästan så att man känner vissa vibbar som känns igen även i vår tid...

Nå, inte heller Wilberforces inledande karriär var mycket att skryta med. Men efter att ha mött Gud på ett genomgripande sätt gick han in i en alldeles fantastisk uthållighet i parlamentet, genom nederlag efter nederlag till slutlig seger. Hans arbete imponerar så otroligt på mig (och många andra), och skänker inspiration till att fortsätta arbetet i exempelvis Claphaminstutet, som tagit sitt namn just från Wilberforce och hans medarbetares engagemang utifrån just londonförorten Clapham.

Artikeln finns enbart för prenumeranter på tidningens hemsida, vi har dock lagt den på www.claphaminstitutet.se Avslutningen följer här:

"En månad efter Wilberforces död föll klubbslaget i parlamentet som innebar slutlig befrielse för slavarna i det brittiska samväldet. En man hade sett sitt förslag röstas ner gång på gång, sett sina entusiastiska tal falla till marken utan resultat. Men för varje gång hade rättfärdighetens och människovärdets flamma fått ytterligare lite näring. Och till slut hade den tillräcklig kraft att bränna av slaveriets kedjor. Till slut hade den uthållige politikern lyckats.William Wilberforces arbete för människovärde och befrielse för de fångna behöver fortsätta även bland oss idag.

Många av oss behöver ta upp hans mantel och fortsätta arbetet, ända fram till den dag profeten Amos profetiska vision fullbordas, när vi får se 'rätten flöda fram som vatten, och rättfärdigheten som en ständigt rinnande ström'."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar